Kan man virkelig spare penge med en aktiesparekonto?

Der er delte meninger, når det handler om aktiesparekontoen. Tilbage i 2019 blev idéen om en aktiesparekonto vækket til live af regeringen med det formål, at denne konto skulle gøre det nemmere og billigere at investere. Regeringen håbede, at denne konto kunne være med til at vække interessen for aktieinvesteringer – også ved privatpersoner. I denne artikel stiller vi spørgsmålstegn ved aktiesparekontoen: Er det udelukkende et smart valg?

Aktiesparekontoen og beskatning

Der er ingen tvivl om, at der er nogle absolutte fordele ved at have en aktiesparekonto, og at den derfor bør være en af de ting, du skal være opmærksom på, når du handler aktier. For eksempel bliver man beskattet betydeligt mindre ved et potentielt afkast ved aktieinvesteringer. Den normale skat ligger på 39%, men ved hjælp af en aktiesparekonto, skal vedkommende kun betale omtrent 17% af afkastet til skat. Dette kan få de fleste op af stolen af glæde – specielt hvis man bruger meget tid på investeringer, og gerne vil have så meget ud af dem økonomisk, som er muligt. Besøg denne hjemmeside, hvis du gerne vil vide mere om aktiesparekontoen.

Dog er der andre omkostninger ved at have en aktiesparekonto. Selvom du kun betaler 17% af dit afkast til skat, er der andre bagomliggende omkostninger såsom lagerbeskatning. Lagerbeskatning betyder, at du skal betale skat af dit afkast hvert år – også når du ikke har solgt din investering. I korte træk ender mange med at betale skat, selvom der ingen gevinster har været det seneste år, hvilket hurtigt får folk til at undgå aktiesparekontoen.

Markederne er faldet i værdi i løbet af de seneste år, og derfor er der mange som ikke har opnået afkast af deres investeringer. Disse investorer ender derfor med at betale mere i skat, end de først havde regnet med.

Heldigvis behøver man ikke at have en aktiesparekonto for at være i stand til at investere. Aktiesparekontoen er udelukkende et redskab, som du kan benytte dig af som investor, hvis du har interesse i det. Mange kan få gavn af det, specielt hvis de bruger meget tid på at investere og ved, at de har et konstant afkast. Derimod, hvis du ønsker at spare penge via beskattelser og lignende, er det ikke sikkert, at du skal gøre brug af en aktiesparekonto.

Aktiesparekontoen og dens begrænsede investeringsmuligheder

Hvis du er interesseret i at gøre brug af andre investerings metoder såsom optioner eller ETF’ere, er aktiesparekontoen ikke behjælpelig. Via aktiesparekontoen kan du nemlig hovedsageligt investere i aktier, og derfor ikke gøre brug af andre investerings metoder, som er mere “sikre”. Der er nemlig lavere risiko forbundet med at investere i optioner og ETF’ere, som ofte er tiltalende for dig, der gerne vil spare penge og derfor lave mere “sikre” investeringer.

Når alt kommer til alt er der ikke et endegyldigt svar på, om aktiesparekontoen er et klogt valgt for dig. Det kommer an på, hvordan dine prioriteringer er. Dog er det vigtigt at understrege, at du ikke udelukkende sparer penge på at oprette en aktiesparekonto. Der er andre investeringsmuligheder såsom optioner og ETF’ere, hvis dit fokus ligger på at holde en fornuftig privatøkonomi og ikke lave potentielle risici fyldte aktieinvesteringer.